Citroen, rozemarijn en olijfolie zandkoekjes

Citroen, rozemarijn en olijfolie zandkoekjes

Mijn grootmoeder Mimi stond bekend om haar zelfgemaakte zandkoekjes. Helaas kan ik me niet herinneren dat ik ooit haar zandkoek heb geproefd. Ze was 70 jaar oud toen ik werd geboren en natuurlijk namen haar kookambities af met de leeftijd. Tegen de tijd dat ik oud genoeg was om in de keuken te helpen, deed ze niet veel. We hebben ouderwetse fudge samen gemaakt, dat weet ik nog. Ze serveerde me altijd spek en Welch's druivenfruit voor het ontbijt omdat het precies was wat ik wilde.

Ik neem kleine weetjes over Mimi's keuken van mijn vader op, zoals dat ze haar gegrilde kaassandwiches met een beetje geraspte kaas aan de buitenkant bakte zoals ik. En afgelopen winter bracht de geur van het roosteren van mijn vriend me bijna op mijn knieën – niet omdat ik dol ben op de geur van rundvlees, maar omdat het me terug in de tijd nam naar de keuken van Mimi.

Mimi werd geboren in 1915, de laatste van vijf kinderen. De familie van mijn overgrootmoeder kwam uit Schotland, dus misschien loopt zandkoek in het bloed. Het gerucht gaat dat Mimi op de middelbare school besloot om een ​​'e' toe te voegen aan het einde van haar middelste naam omdat ze de extra bloei die ze bood graag vond. Mildred Kathryne ziet er goed uit, denk ik. Ze had twee zoons, zeventien jaar uit elkaar, met mijn grootvader. De liefde van haar leven. Toen ik klein was, was hun uitzonderlijke liefde voor elkaar net zo echt en warm als de zachte cashmere-sweaters van Mimi.

Het onderwerp van Mimi's zandkoek heeft de neiging om rond de feestdagen op te komen. Ik wilde het al een tijdje proberen, maar ik vreesde dat de mijne misschien niet zou kloppen. Ik weet tenslotte niet hoe haar zandkoek smaakte. Ik weet niet of ze het heeft gevormd tot ronde koekjes of petticoatstaarten. Ik weet niet zeker of ik haar recept heb. Ik weet alleen dat ik haar bruine ogen heb, haar lange pianovingers en haar naam. Dat geldt toch voor iets.

Aangezien Mimi hier niet is om te vragen naar zandkoekjes, gaf ik toe dat ik het gewoon op de harde manier moest uitvinden, door intuïtie en vallen en opstaan. Ik zou moeten komen met mijn eigen favoriete versie. Toen daagde California Olive Ranch, de maker van mijn favoriete olijfolie, me uit om een ​​feestmaal te bereiden dat gemaakt was met olijfolie in plaats van boter.

Ik dacht dat, aangezien ik deze zandkoek van mezelf maak, ik het zou proberen met olijfolie. Niet omdat ik een probleem heb met Mimi's boterachtige zandkoek – ze leefde tot 90 en ik denk niet dat boter haar enig kwaad heeft gedaan – maar omdat het concept van een kruidige, citroenachtige, zoete en hartige zandkoek van olijfolie me aansprak. Bovendien zou het gebruik van olijfolie in plaats van boter het recept zuivelvrij / veganistisch maken, zodat meer mensen er op vakantiefeesten van zouden kunnen genieten. Ik pakte een fles Californische olijfolie van Olive Olive voor een kleine tien dollar bij de plaatselijke reformwinkel en ging aan de slag.

Ik vond een recept voor Scotch zandkoek in Mimi's versleten kopie van Joy of Cooking, dus dat leek me een goede plek om te beginnen. Ik ging online en las over de standaardverhoudingen van ingrediënten voor zandkoek en de geschiedenis van zandkoekjes (het werd voor het eerst gemaakt in Schotland uit havermeel). Havermeel klonk in eerste instantie als een goed idee, omdat ik de koekjes dan kon delen met mijn glutenvrije vrienden. Mijn haverbloem en olijfoliezandbrood was echter een puinhoop van kruimels.

Vier groepen zandkoek later, heb ik mijn eigen zandkoekrecept voltooid. Ik denk dat Mimi het goed zou keuren. Ik heb uiteindelijk wit volkorenmeel gebruikt, dat iets beter bij elkaar blijft dan het havermeel en beter te verwerken is dan volkoren meel. Ik voegde zeezout toe om de complexe aroma's te verbeteren die in de olijfolie worden gevonden. Ik had ook het meeste geluk met het bakken van de zandkoek in een vierkante bakker; het maakt niet uit hoe lang ik het deeg heb gekoeld, het was nog steeds moeilijk om in rondes te vormen. De hieronder beschreven methode leverde de beste textuur en smaak op. Zorg ervoor dat u de instructies voor het koelen van de zandkoek een beetje volgt voordat u het snijdt of dat het afbrokkelt.

Lichte en knapperige, zoete en hartige zandkoek gemaakt met olijfolie in plaats van boter.

ingrediënten

 • 3 kopjes wit volkoren meel
 • 1 ¼ kopjes poedersuiker (levert zoete zandkoekjes op, schaal terug tot 1 kopje of gewoon ¾ kopje voor minder zoete / meer hartige koekjes)
 • 1 theelepel fijnkorrelig zeezoutzout
 • 1 eetlepel gehakte verse rozemarijn
 • Schil van 2 citroenen (bij voorkeur biologisch)
 • 1 kopje California Olive Ranch Everyday extra vierge olijfolie

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 325 graden Fahrenheit. In een middelgrote mengkom, meng bloem, suiker, zout, rozemarijn en citroenschil. Giet de olijfolie erin en roer tot het droge mengsel volledig is opgenomen.
 2. Breng het deeg over naar een 9 bij 9-inch bakker (mijn porselein hoefde niet te worden ingevet, maar je wilt misschien eerst je pan invetten om veilig te zijn). Gebruik je vingers om het deeg in een gelijkmatige laag te persen. Prik het oppervlak van het deeg helemaal met een vork (een diagonaal patroon ziet er mooi uit). Bak totdat het oppervlak stevig aanvoelt en aan de randen licht goudkleurig is (houd het in de gaten), ongeveer 45 tot 55 minuten.
 3. Haal uit de oven en laat de pan 20 minuten afkoelen (niet eerder en niet later!). Snijd met een zeer scherp mes de zandkoek in 8 even kolommen en 4 even rijen (koekjes zullen ongeveer 1 inch breed en 2 ½ inch lang zijn). Probeer de koekjes wat meer te laten afkoelen voordat je een kleine spatel gebruikt om ze uit de pan te verwijderen, of serveer ze direct uit de pan.

Notes

 • Recept aangepast, met vallen en opstaan, van Joy of Cooking en Wendy Paul Creations.
 • Geeft ongeveer 32 cookies.
 • Ik denk dat een glutenvrije bloemmix hier goed zou werken. Als je havermeel wilt proberen, moet je minstens 3 ½ kopjes (of meer) gebruiken, omdat havermeel minder weegt dan volkoren meel.
 • * Maak je eigen poedersuiker: giet 1 kopje suiker in een blender of keukenmachine en mix tot fijn en luchtig.Ik gebruikte fijne rietsuiker rietsuiker.
 • Recept bijgewerkt op 12/22: temperatuur verlaagd met 25 graden en baktijd verlengd om bruin worden van de olijfolie te verminderen. Veel, veel excuses aan iedereen wiens zandkoek aan de rand te warm werd. 350 graden werkt geweldig als je het deeg voor het bakken laat afkoelen, maar 325 is het beste voor deeg op kamertemperatuur.

▸ Voedingsinformatie

De getoonde informatie is een schatting van een online voedingscalculator. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging voor het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Like this post? Please share to your friends:
Geef een reactie

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: