Easy Berry Chia Seed Jam - Cooie en Kate

De eenvoudigste Berry Chia Jam

Deze makkelijke chia-jam is een heerlijke manier om regelmatig bessen te eten. Het recept is lang op komst. Ik kreeg begin vorig jaar een verontrustende oproep van de spreekkamer. Maak je geen zorgen, dat ben ik helemaal prima. Ik ben echter net zo neurotisch als altijd. Ik ben ook een geboren onderzoeker, dus ben ik rechtstreeks naar internet gegaan voor meer informatie. Het is beter om te doen iets dan te doen niets, je weet wel?

Ik heb minstens vijftig tabbladen geopend om het nieuwste onderzoek te lezen over kankerbestrijdende, insuline-stabiliserende, levengevende krachten van hele voedingsmiddelen. Eten kan echt het beste medicijn zijn – of op zijn minst de beste preventieve geneeskunde. Ik ben dol op dat bloggen mij in staat stelt om heel voedsel via heerlijke recepten te promoten. Ik praat niet veel over voeding omdat ik geen diëtist ben, maar hier gaan we!

Ik heb nul in een fascinerende fytochemical genaamd ellagic zuur, die wordt gevonden in aardbeien, frambozen en andere (meestal rode huid) fruit. Ellagic acid toont veel belofte in het voorkomen en bestrijden van kanker, naast andere nogal wonderbaarlijke eigenschappen.

Ik besloot om meer frambozen te eten. Ik eet echt niet genoeg fruit zoals het is. Verse frambozen vormen echter een probleem: ze zijn het hele jaar door niet in het seizoen en ze zijn erg duur als ze dat niet zijn.

Heb je ooit vijf dollar uitgegeven aan een kleine container met biologische frambozen, alleen om te ontdekken dat ze beschimmeld zijn als je thuiskomt? Zeer teleurstellend. Bovendien ben ik maar één persoon, en soms verdwaalt vers fruit in mijn koelkast voordat ik het kan bereiken.

Op een dag probeerde ik een paar bevroren biologische frambozen in de koelkast te ontdooien. Ik legde ze de volgende ochtend op pindakaas-toast en ik was verrast door hoeveel ik ervan genoot. Frambozen geven veel vocht af wanneer ze ontdooien, wat hen een natuurlijke jamachtige consistentie geeft. Bovendien kunt u voor dezelfde prijs een grote zak bevroren frambozen kopen als een klein bakje verse bessen.

Ik heb uiteindelijk bosbessen toegevoegd voor nog meer smaak en krachtiger antioxidanten. Toen voegde ik wat chiazaad toe om wat extra vocht op te nemen en het mengsel meer jammer te maken. Bonus? Chia-zaden bieden wat extra vezels en sommige omega-3's.

Nu, mijn ontbijten zijn niet compleet zonder een grote hoeveelheid van deze bes chia jam. Het is zo heerlijk en ik begin de dag graag met een paar porties fruit.

Ik ben over het algemeen niet goed in het bereiden van voedsel, maar deze bes "jam" kan niet eenvoudiger te maken zijn en houdt het ongeveer een week goed. Zorg er wel voor dat u de tijd in kaart brengt voor de bessen om te ontdooien (ongeveer drie uur op kamertemperatuur of 's nachts in de koelkast).

Hoe Chia Seed Jam te dienen

Deze chia-jam is geweldig op toast met notenboter. Het is ook fantastisch op yoghurt (misschien met muesli) en chia zaadpudding. Probeer het ook op pannenkoeken, wafels en bagels.

Deze jam smaakt niet zoals traditionele, superzoete jams omdat hij is gemaakt van rauwe bessen, niet gaar is en slechts zoveel zoetstof bevat als u wilt. Over het algemeen voeg ik er geen toe, omdat het al zoet genoeg voor mij smaakt.

Ik weet niet zeker of dit recept de "jam" van iedereen zal zijn (sorry), maar ik ben er dol op en het doet me deugd te horen dat het ook in je keukens een hit is geweest.

Laat me alsjeblieft weten hoe je dit recept leuk vindt in de comments! Uw feedback en sterbeoordelingen zijn zo belangrijk voor mij. ♥

Dit makkelijke chia-zaadjamrecept is gemaakt van ontdooide rauwe bosbessen en frambozen (niet koken vereist)! Eet meer voedzame bessen met deze gezonde jam. Recept levert ongeveer 2 ⅔ cups op.

ingrediënten

  • 10 tot 12 ons (ongeveer 2 ½ kopjes) bevroren frambozen, bij voorkeur biologisch
  • 10 tot 12 ons (ongeveer 2 ¼ kopjes) diepgevroren bosbessen, bij voorkeur biologische wilde bosbessen
  • ¼ kopje chia zaden
  • 2 eetlepels sinaasappelsap (ongeveer een half gemiddeld oranje, geperst)
  • Tot 4 eetlepels ahornsiroop (naar keuze), naar smaak

Instructions

  1. Meng in een middelgrote mengkom de bevroren frambozen en bosbessen, chiazaden en sinaasappelsap. Dek af en laat het mengsel ongeveer drie uur bij kamertemperatuur ontdooien, of een nacht in de koelkast (de voorkant van de onderste plank in de koelkast is de ideale plek om te ontdooien, omdat het over het algemeen het warmste gedeelte is).
  2. Zodra de bessen zijn ontdooid en zacht, gebruik dan een aardappelstamper (of de achterkant van een grote lepel of serveervork zou moeten werken) om het mengsel tot de gewenste consistentie samen te persen. Ik hou van wat textuur in mijn jam, dus ik pureer het niet veel.
  3. Smaak, en als je een zoetere jam wilt, roer wat ahornsiroop erbij, naar smaak (onthoud dat je later altijd ahornsiroop of honing op je jam kunt motregenen, als je dat liever hebt). Als de chiazaden nog niet aardig en vol zijn, laat je het mengsel ongeveer 20 minuten rusten om ze wat meer vocht te laten opnemen.
  4. Ik hou van deze jam op toast / pannenkoeken / wafels / bagels, met yoghurt en muesli, en in chia zaadpudding. Bewaar overgebleven jam in de koelkast, afgedekt, gedurende ongeveer 1 week.

Notes

Waarom biologisch kopen? Traditioneel gekweekte bessen worden over het algemeen blootgesteld aan veel pesticiden terwijl ze groeien, dus biologische bessen zijn echt de extra kosten waard (gelukkig zijn bevroren bessen goedkoper dan vers!). Organisch fruit heeft ook de neiging om hoger te zijn in voedingsstoffen dan conventioneel gekweekt fruit (wilde bosbessen zijn zelfs hoger dan gewone bosbessen).
Verander het: Je kunt alle bosbessen of alle frambozen in dit recept gebruiken, maar ik gebruik graag de helft van elk recept. Ik geniet bijna niet meer van aardbeien, maar ze zullen werken. Dit recept is echt ontworpen voor bevroren bessen, omdat ze van nature zoveel van hun sappen vrijgeven als ze ontdooien.Om verse bessen te gebruiken, moet je ze koken om genoeg sap vrij te maken; zie dit recept voor begeleiding.
Over inblikken: Ik ben geen inblikkende expert en heb geen idee of dit recept veilig kan worden ingeblikt, dus doe het alsjeblieft niet. Het is ontworpen om een ​​eenvoudig, alledaags recept te zijn.

▸ Voedingsinformatie

De getoonde informatie is een schatting van een online voedingscalculator. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging voor het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Like this post? Please share to your friends:
Geef een reactie

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: